Paella pro 4-5 lidí
- Rýže bomba – 500 g
- Čtvrtka kuřete rozsekaná na kousky
- Čtvrtka králíka rozsekaná na kousky
- 3 střední rajčata - nastrouhané
- Zelené čerstvé fazole – 250 g - nakrájené na větší kousky
- Fazole garrofon – 50 g suchých - ve Španělsku se prodávají čerstvé nebo mražené. V Čechách se dají koupit suché a je potřeba je 12 hod před namočit a uvařit, než je dáte do paelly
- Olivový olej – půl hrnečku
- Šafrán – tak 10-12 snítek šafránu
- Uzená paprika (já dávám sladkou, ale to je na každém z vás) – 1 kávová lžička
- Čerstvý rozmarýn (případně sušený)
- Sůl
- vodu
- Pánev na paellu pro 4 osoby
Rozehřejeme pánev a nalijeme olivový olej. Poté dáme na střed oba druhy masa a necháme osmažit ze všech stran. Když vidíme, že je maso hezky osmaženo, necháme na pánvi a přesuneme ho na kraj pánve.
Na střed dáme fazole a opět necháme osmažit tak 5 min. Poté na středu uděláme místečko a nalejeme tam nastrouhané rajče a vše promícháme a necháme smažit tak 3 minutky.
Poté přidáme šafrán, kávovou lžičku uzené papriky a sůl a vše opět promícháme a rozprostřeme rovnoměrně na pánvi a zalijeme vodou. Vody dáme tolik, aby zakryla všechny produkty, co jsou na pánvi. Přivedeme k varu, necháme povařit zhruba 30 min, ochutnáme a přidáme sůl podle potřeby.
Poté rovnoměrně přisypeme rýži a zamícháme. A to je poslední zamíchání. Oheň necháme mírný cca 5 minut a poté ho snížíme. Přidáme rozmarýn, ale bez míchání. Nejlépe 1 nebo 2 větvičky. A vaříme cca dalších 15 min. Když je rýže téměř hotova vypneme a necháme ještě 5 minut na pánvi odpočívat. Poté se může podávat. Paella se buď servíruje na talířích a nebo se jí rovnou z pánve.
Paellu si můžete zakápnout trochou citronu. Též si do paelly můžou přidat králičí nebo kuřecí játra (společně se zeleninou)