Vše na paellu
Extra Panenský olivový olej nefiltrovaný z Vall de Albaida, provincie Valencie. Druhy oliv Grossal (v menšině) a Blanqueta jsou specifické pro tuto zónu a námi nabízený olej je...
Pella kit je již připravený balíček se základními ingrediencemi na paellu. Na krabičce najdete odkaz na video jak se dělá ta nejlepší paella podle firmy La chinata.
Extra panenský olivový olej El Teular je lisován z oliv odrud Blanquetta a Grosal. Výroba probíhá čistě mechanickým postupem, kdy jsou olivové bobule lisovány za studena a...
Paella - jídlo španělských rolníků, které dobylo svět.
Domovem paelly je nazývaný Valencijský region ve východní části Španělska. Okolí města Valencie je jedna z nejdůležitějších oblastí produkce rýže ve Španělsku, kde ji již před dvanácti sty lety začali pěstovat Maurové.
Paella byla původně jídlem rolníků a dělníků, kteří si ji připravovali přímo na ohni. Vařili ji z rýže a všeho ostatního, co se dalo posbírat kolem rýžových polí, tedy z rajčat, cibule, hlemýžďů a občas i fazolí přidaných pro chuť a konzistenci. Občas se v paelle objevil králík nebo kachna. Do slavnostnější varianty se dávalo kuře a šafrán, který jídlu dodal specifickou barvu i chuť. Tradičně se paella konzumovala přímo z pánve, odkud ji každý jedl vlastní dřevěnou vařečkou. Postupně, jak se valencijská rýže stávala dostupnější, začínaly se objevovat i různorodé recepty pro přípravu již zavedeného a oblíbeného jídla. Jelikož se Valencie nachází na pobřeží, nejspíš nikoho nepřekvapí, že se do paelly začínaly vkrádat i různé druhy mořských plodů. Paella tak dnes představuje označení pro přibližně dvě stě odlišných pokrmů na bázi rýže, které se vaří nejenom v oblasti Valencie a ve zbytku Španělska, ale i po celém světě. Pravá Paella Valenciana dodnes neobsahuje žádné mořské plody, ale směs kuřecího, králičího a šněčího masa se zelenými a bílými fazolkami.
Je to trochu matoucí, ale paella nebo přesněji la paella je název pánve na vaření, nikoliv samotného pokrmu. Slovo pochází ze staré valencijštiny, která je podobná katalánštině, a pravděpodobně má kořeny v latinském výrazu patella. Existuje ovšem ještě několik dalších zajímavých, i když méně pravděpodobných teorií o původu názvu. Jedna alternativa uvádí, že paella je odvozena z arabského slova baqiyah, což znamená zbytky a navazuje na údajně arabské počátky tohoto pokrmu.