Pánve na paellu Garcima
GARCIMA, S.L.
Tato španělská společnost sídlící ve valencijském regionu je předním výrobcem pánví určených k přípravě tradičního národního jídla - paelly, a to už od roku 1920. V současné době Garcima distribuuje do 30 zemí světa produkty nejvyšší kvality vyrobené nejmodernějšími technologickými postupy.
Mezi širokou škálou produktů vynikají pánve na paellu, dále pánve vyrobené ze sklovitého smaltu, stejně jako ostatní výrobky, mezi které patří řada výrobků z litiny, kuchyňské doplňky, kastroly a potřeby na grilování.
Pánve pro výrobu Paelly se od obyčejných pánví liší zejména tím, že nemají klasickou rukojeť, ale dva naproti sobě postavené úchyty. Paella pánev je kulatá nízká nádoba, která je primárně vhodná pro vaření španělského pokrmu paella.
Všechny druhy pánví na paellu Garcima jsou odolné proti deformaci způsobené teplem.
Standardní pánev má „ražené" dno, což deformacím brání.
Profesionální a indukční pánve jsou vyrobeny z oceli tloušťky 1,5 mm, což opět spolehlivě zaručuje odolnost proti deformaci. Indukční paellera má rovné dno, ostatní paellery mají dno lehce vyduté.
Paella - jídlo španělských rolníků, které dobylo svět.
Domovem paelly je nazývaný Valencijský region ve východní části Španělska. Okolí města Valencie je jedna z nejdůležitějších oblastí produkce rýže ve Španělsku, kde ji již před dvanácti sty lety začali pěstovat Maurové.
Paella byla původně jídlem rolníků a dělníků, kteří si ji připravovali přímo na ohni. Vařili ji z rýže a všeho ostatního, co se dalo posbírat kolem rýžových polí, tedy z rajčat, cibule, hlemýžďů a občas i fazolí přidaných pro chuť a konzistenci. Občas se v paelle objevil králík nebo kachna. Do slavnostnější varianty se dávalo kuře a šafrán, který jídlu dodal specifickou barvu i chuť. Tradičně se paella konzumovala přímo z pánve, odkud ji každý jedl vlastní dřevěnou vařečkou. Postupně, jak se valencijská rýže stávala dostupnější, začínaly se objevovat i různorodé recepty pro přípravu již zavedeného a oblíbeného jídla. Jelikož se Valencie nachází na pobřeží, nejspíš nikoho nepřekvapí, že se do paelly začínaly vkrádat i různé druhy mořských plodů. Paella tak dnes představuje označení pro přibližně dvě stě odlišných pokrmů na bázi rýže, které se vaří nejenom v oblasti Valencie a ve zbytku Španělska, ale i po celém světě. Pravá Paella Valenciana dodnes neobsahuje žádné mořské plody, ale směs kuřecího, králičího a šněčího masa se zelenými a bílými fazolkami.
Je to trochu matoucí, ale paella nebo přesněji la paella je název pánve na vaření, nikoliv samotného pokrmu. Slovo pochází ze staré valencijštiny, která je podobná katalánštině, a pravděpodobně má kořeny v latinském výrazu patella. Existuje ovšem ještě několik dalších zajímavých, i když méně pravděpodobných teorií o původu názvu. Jedna alternativa uvádí, že paella je odvozena z arabského slova baqiyah, což znamená zbytky a navazuje na údajně arabské počátky tohoto pokrmu.