Má první paella

Má první paella ve Španělsku

Velmi brzy jsem zjistila, že „ta správná“ paella prostě neexistuje. Každé město, každá rodina, každá osoba má tu svoji jedinou správnou paellu. Tudíž jsem usoudila, že nebudu vařit pro Španěly paellu. Nevím, proč bych měla potom poslouchat, že je to sice moc dobré, ale paprika tam nepatří a chybí tomu zelený druh fazolí. To jim radši upeču kachnu a 3 druhy knedlíků a zelí. A dařilo se mi vyhýbat celkem dlouho. Vždy, když jsme se sešli s kamarády nebo širší rodinou, tak se na vaření hlásilo několik lidí.

Až jednou… byli jsme s kamarády, Čechy, na pláži a domluvili jsme se, že si uděláme něco dobrého na ohni. A já jsem zapomněla, že Češi se nebudou hrnout do vaření a už vůbec ne paelly. No a bylo to tady. Na pláži, vedle dodávky našeho kamaráda jsem hledala rovný povrch, aby byla pánev naprosto rovná. Děti se mezitím koupaly v moři, zbytek dospělých popíjel a povídal si a já se potila s přípravou. Můj partner si to užíval a řekla bych, že se dlouho tak nenasmál. A já jsem ten den poprvé uvařila „naši rodinnou paellu“. Kritika byla, ale tentokrát od dětí… bylo toho málo. A zde přikládám recept, ten můj jediný správný  :)

 Paella pro 4-5 lidí

  1. Rýže bomba – 500 g
  2. Čtvrtka kuřete rozsekaná na kousky
  3. Čtvrtka králíka rozsekaná na kousky
  4. 3 střední rajčata - nastrouhané
  5. Zelené čerstvé fazole – 250 g - nakrájené na větší kousky
  6. Fazole garrofon – 50 g suchých - ve Španělsku se prodávají čerstvé nebo mražené. V Čechách se dají koupit suché a je potřeba je 12 hod před namočit a uvařit, než je dáte do paelly
  7. Olivový olej – půl hrnečku
  8. Šafrán – tak 10-12 snítek šafránu
  9. Uzená paprika (já dávám sladkou, ale to je na každém z vás) – 1 kávová lžička
  10. Čerstvý rozmarýn (případně sušený)
  11. Sůl
  12. vodu
  13. Pánev na paellu pro 4 osoby

 

Rozehřejeme pánev a nalijeme olivový olej. Poté dáme na střed oba druhy masa a necháme osmažit ze všech stran. Když vidíme, že je maso hezky osmaženo, necháme na pánvi a přesuneme ho na kraj pánve.

Na střed dáme fazole a opět necháme osmažit tak 5 min. Poté na středu uděláme místečko a nalejeme tam nastrouhané rajče a vše promícháme a necháme smažit tak 3 minutky.

Poté přidáme šafrán, kávovou lžičku uzené papriky a sůl a vše opět promícháme a rozprostřeme rovnoměrně na pánvi a zalijeme vodou. Vody dáme tolik, aby zakryla všechny produkty, co jsou na pánvi. Přivedeme k varu, necháme povařit zhruba 30 min, ochutnáme a přidáme sůl podle potřeby.  

Poté rovnoměrně přisypeme rýži a zamícháme. A to je poslední zamíchání.  Oheň necháme mírný cca 5 minut a poté ho snížíme. Přidáme rozmarýn, ale bez míchání. Nejlépe 1 nebo 2 větvičky. A vaříme cca dalších 15 min. Když je rýže téměř hotova vypneme a necháme ještě 5 minut na pánvi odpočívat. Poté se může podávat. Paella se buď servíruje na talířích a nebo se jí rovnou z pánve.

Paellu si můžete zakápnout trochou citronu. Též se do paelly můžou přidat králičí nebo kuřecí játra (společně se zeleninou)